IT speelt een steeds grotere rol in het bedrijfsleven. Hardware, software, apps en verbindingen vormen steeds vaker een organisch geheel. Slimme IT maakt organisaties productiever, maar beheer en onderhoud wordt ook steeds complexer. Tegelijkertijd groeit het risico op online dreigingen nog altijd. Vijf belangrijke beveiligingstips voor het MKB.

1. Creëer bewustwording

Veel IT-problematiek wordt veroorzaakt door medewerkers zelf. Dit komt doordat zij zich niet bewust zijn van de risico’s van hun handelen, of dit onderschatten. Het geven van goede voorlichting over mogelijke risico’s is daarom zeer belangrijk. Medewerkers zouden niet alleen moeten leren hoe zij risico’s kunnen beperken, maar ook waarom dit zo belangrijk is. Hierdoor worden zij zich meer bewust van het belang van verantwoord handelen.

2. Gebruik een gesloten netwerk

Slecht beveiligde verbindingen vormen een groot veiligheidsrisico. Denk bijvoorbeeld aan het doorlaten van phishing-e-mails en malafide bestanden via e-mail of apps. Sterke beveiliging is daarom zeer belangrijk. Firewalls en VPN-verbindingen kunnen al veel leed voorkomen. En door alleen apps uit betrouwbare app stores toe te staan kan het risico op malwarebesmettingen al een stuk worden teruggedrongen.

Cloud security

3. Maak regelmatig back-ups

Het risico op IT-problematiek valt nooit helemaal uit te bannen. Daarom is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken van belangrijke zakelijke gegevens. Denk bijvoorbeeld aan het dagelijks schrijven van bestanden naar offline fysieke harde schijven, of digitale opslag in de cloud. Belangrijke gegevens blijven zo beschikbaar in het geval van hacks of downtime.

4. Mobile Device Management

Mobiele devices zoals laptops, tablets en smartphones zijn tegenwoordig belangrijke tools voor zakelijke medewerkers. Doordat deze devices vaak buiten het zicht van de IT-afdeling worden gebruikt is goede beveiling noodzakelijk. Mobile Device Management-platformen voorzien hierin. Met deze toepassingen is het mogelijk om alle devices in één keer te voorzien van de meest recente veiligheidsinstellingen. Ook kunnen devices op afstand worden gewipet in het geval van diefstal of hacks.

5. Uitbesteden IT

Het uitbesteden van IT levert talloze voordelen op. Security-providers rollen automatisch updates uit op periodieke basis. Organisaties zijn hierdoor altijd up-to-date met hun beveiliging. De expertise van security-providers heeft als voordeel dat de kwaliteit van de beveiliging vaak een stuk hoger is dan wanneer organisaties dit zelf inregelen. Een ander voordeel is dat organisaties zelf geen investeringen hoeven te doen met betrekking tot aanschaf, beheer en onderhoud. In plaats daarvan kan beveiliging via een abonnementsmodel worden afgenomen. Hierdoor houdt de organisatie altijd zicht op de kosten.

Twijfels over de beveiliging van uw bedrijfskritische gegevens?

MaXXus adviseert graag welke mogelijkheden er zijn om uw gegevens optimaal te beveiligen. Neem contact op voor het maken van een afspraak via 070 307 66 00. Wij helpen u graag op weg met het maken van de juiste keuzes!

Lees hier het 2017 "Annual Threat Report" van SonicWall

het nieuwe werken

Meer weten?

bel maxxus

Naar alle contact gegevens

facebook maxxus twitter maxxus linkedin maxxus youtube mo

MaXXus wijst u graag de weg!

Copyright 2016 | Alle rechten voorbehouden | Privacy, Cookies en Disclaimer