EU RoamingDe Europese Unie heeft de maximumtarieven bepaald die providers aan elkaar betalen voor roamingdiensten voor klanten. De onderhandelingen vormden de laatste stap naar het afschaffen van roamingkosten voor Europese mobiele gebruikers. Maar ook de zakelijke gebruiker kan rekenen op voordeel.

Afschaffing verlaagt kosten voor eindgebruiker

Roamingkosten zijn extra kosten die providers in rekening brengen voor bellen, sms’en en internetten in andere landen. Per 15 juni 2017 worden deze voor de eindgebruiker afgeschaft. De kosten zullen door bedrijven zelf onderling worden verrekend. De Europese Unie heeft nu dus bepaald wat providers hier maximaal voor mogen vragen; voor een telefoongesprek mag onderling maximaal 3,2 cent worden gerekend. Een sms-bericht naar andere Europese landen kost providers maximaal 1 cent. Ook de maximumprijs voor mobiel internet zal de komende jaren voor providers dalen. Het tarief dat vanaf 15 juni 2017 onder providers zal worden gehanteerd is 7,75 euro per gigabyte. In de daaropvolgende jaren wordt het tarief steeds verder naar beneden bijgesteld. In 2022 zal dit tarief uiteindelijk uitkomen op 2,50 euro.

Critici vrezen prijsstijgingen abonnementen

Met de overeenkomst zijn de onderhandelingen definitief afgesloten en kan de afschaffing van roaming doorgang vinden. Critici plaatsen echter een kanttekening bij de afschaffing. Zij zijn van mening dat bedrijven op zoek zullen moeten gaan naar andere manieren om hoge groothandelstarieven te compenseren. Bijvoorbeeld door middel van het verhogen van abonnementsprijzen. Vooralsnog lijkt de afschaffing echter alleen maar gunstig te zijn voor de eindgebruiker.

Afschaffing biedt zakelijk voordeel

De afschaffing van roamingkosten levert talloze voordelen op voor de zakelijke gebruiker. Deze kan nu binnen geheel Europa tegen één tarief gebruikmaken van communicatie via zijn mobiele device. Kosten worden hierdoor verlaagd, en productiviteit verhoogd. Daarnaast behoudt de organisatie altijd inzicht in de maandelijkse kosten. Overigens moet de fair use policy ervoor zorgen dat er niet zomaar onbeperkt gebruik kan worden gemaakt van mobiel internet. Dit moet voorkomen dat er in andere landen goedkope abonnementen worden aangeschaft die vervolgens in het thuisland worden gebruikt.

het nieuwe werken

Meer weten?

bel maxxus

Naar alle contact gegevens

facebook maxxus twitter maxxus linkedin maxxus youtube mo

MaXXus wijst u graag de weg!

Copyright 2016 | Alle rechten voorbehouden | Privacy, Cookies en Disclaimer