Het aantal misdrijven waarbij cybercriminelen betrokken zijn, zal de komende jaren fors toenemen. Volgens het Openbaar Ministerie staan we voor een trendbreuk binnen de misdaad. "Over vijf jaar heeft vijftig procent van onze criminaliteit te maken met computers. Het binnendringen van computers zou wel eens het fietsendiefstal van de toekomst kunnen worden." Steeds meer bedrijven en particulieren krijgen te maken met aanvallen van cybercriminelen. Technieken waarmee systemen kunnen worden platgelegd of computers worden overgenomen, worden eenvoudiger verkrijgbaar.

Ransomware;

Steeds vaker krijgen bedrijven te maken met Ransomware. Ransomware is een chantagemethode op internet. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Ransomware is een programma dat een computer (of gegevens die erop staan) blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te 'bevrijden'. Betalen blijkt echter niet (altijd) tot ontsluiting van de computer te leiden, zo waarschuwt de Nederlandse overheid.

Werking;

Computers worden geïnfecteerd zoals ook andere virussen worden verspreid. Bij het heropstarten van de computer krijgt de gebruiker een scherm te zien met een boodschap. In deze boodschap krijgt het slachtoffer te lezen dat zijn of haar computer geblokkeerd werd en pas na betaling weer wordt vrijgegeven. Vaak wordt de indruk gewekt dat het bericht afkomstig is van een betrouwbare instantie en dat er een boete moet worden betaald wegens misbruik van het internet. Maar de politie en opsporingsdiensten gaan zo niet te werk. Wie ransomware op zijn computer heeft, is voor de politie dus niet ineens een verdachte. De criminelen zijn enkel op het geld uit en zullen de computer na de betaling mogelijk vrijgeven. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij de computer daarna werd ontgrendeld, daarentegen zijn er ook genoeg gevallen van computers die niet werden ontgrendeld.

Voorkomen;

De kans op besmetting kan worden verkleind door:

• Actuele software gebruiken. De fabrikanten van software brengen regelmatig updates uit om beveiligingslekken te dichten

• Niet surfen op het internet als je ingelogd bent op een account met administrator rechten.

• Niet surfen op het internet zonder up-to-date antivirusprogramma.

• Gebruik van een firewall.

• Niet openen van verdachte bijlagen in e-mails.

• Niet downloaden en installeren van nepprogramma's of van gehackte (illegale) software.

 

Besmetting is niet volledig te voorkomen. Soms raken computers besmet via een reguliere website, die door criminelen is gehackt.

Meer weten over het beveiligen van uw internetverbinding en/of bedrijfsnetwerk? Bel met één van onze professionals op 070 307 66 00.

het nieuwe werken

Meer weten?

bel maxxus

Naar alle contact gegevens

facebook maxxus twitter maxxus linkedin maxxus youtube mo

MaXXus wijst u graag de weg!

Copyright 2016 | Alle rechten voorbehouden | Privacy, Cookies en Disclaimer