Als wij zeggen Lollipop, Marshmallow, Nougat en Oreo, loopt het water u waarschijnlijk in de mond. Logisch natuurlijk! Het zijn allemaal lekkernijen. Bij sommigen komt er echter iets anders naar boven: Android. 
 
Android
Android is het meest gebruikte besturingssysteem voor mobiele telefoons en tablets, ontwikkeld door Google en is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Iedereen kent wel iemand met een Android-device, bewust of onbewust. Logisch ook, want meer dan 2 miljard apparaten draaien op Android. Android is daarmee het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. Van Tv’s tot Auto’s en van Smartphones tot Laptops. Android kan het besturen. In dit stuk gaan we wat dieper in op Smartphones en Tablets die draaien op Android. 
Samsung, Huawei, Google, HTC, Sony en vele andere merken gebruiken Android als hun besturingssysteem. Dit komt doordat Google deze bedrijven in 2008 heeft verenigt in de Open Handset Alliance (OHA). Het doel van de OHA is een zo open mogelijk besturingssysteem te ontwikkelen, zodat het geschikt is voor een groot aantal apparaten. U zou kunnen zeggen dat deze missie is geslaagd, driekwart van de smartphones draait inmiddels op Android. 
 
Interface
De Samsung Galaxy A, J en S-series, de Huawei P en Mate-series en de Google Pixel, ze draaien allemaal op Android. Echter ziet de interface er compleet anders uit. Dit komt doordat fabrikanten (naast de basisfuncties en apps) zelf mogen beslissen hoe de interface eruit ziet en welke apps er mee worden geleverd. Hier komt het eerste nadeel van Android naar boven, de fabrikant kan niet te verwijderen apps meeleveren op uw telefoon, welke u vervolgens helemaal niet gebruikt en wel de nodige ruimte inneemt. Android One biedt hier oplossing voor. Smartphones welke met Android One worden geleverd, zijn kale Android versies. Dit betekend dat er naast de basis-apps zoals onder andere een browser, contacten, Play-store en camera geen andere apps worden meegeleverd. U installeert alleen de apps welke u nodig acht, u kunt kiezen uit meer dan 3 miljoen apps. 
 
Het updatebeleid verschilt ook tussen Android-One en de ‘standaard Android’. Bij Android One smartphones krijgt u als eerste de nieuwste Android versie en beveiligingsupdates. Gebruikers die geen gebruik maken van Android One, moeten vaak wachten omdat fabrikanten zoals Samsung en Huawei de software nog moeten optimaliseren voor hun apparaten.
 
Veiligheid
100% veiligheid is niet te garanderen, toch willen we de risico’s zo laag mogelijk houden. Er wordt gezegd dat Android ‘onveilig’ is. Onveilig is niet het juiste woord. Wanneer één mobiel-besturingssysteem rond de 85% van de markt in handen heeft, is het veel interessanter hierop te focussen dan op de overige 15% (voornamelijk iOS van Apple). De openheid van Android maakt het makkelijker om gaten in de beveiliging op te sporen en deze te exploiteren al wordt dit steeds moeilijker. Belangrijk is, installeer altijd software- en beveiligingsupdates, download geen louche apps en gebruik een dienst zoals mobiel veilig. U wilt immers niet dat gevoelige bedrijfsinformatie op straat komt te liggen, door iets wat voorkomen had kunnen worden. 
Al met al is Android een enorme speler in de softwaremarkt. Het besturingssysteem zal steeds verder ontwikkeld worden en hierdoor naar alle waarschijnlijkheid voor een hele lange tijd de smartphone en tablet markt blijven domineren. Heeft u meer info en/of advies nodig over welke toestellen het beste bij u passen? MaXXus helpt u graag verder. 
 

Telefoneren uit de Cloud

video schaalbaar

Copyright 2016 | Alle rechten voorbehouden | Privacy, Cookies en Disclaimer